lauantai 27. joulukuuta 2014

Sotapäällikkö Naemas sairastui spitaaliin


Mitä sotapäällikkö Naemakseen tulee, se on hyödyllinen opetus meille ja liittyy paljonkin tähän nykyaikaan. Tositarina alkaa siitä, että sotapäällikkö Naemaksen vaimolla oli kidnapattu tyttölapsi Israelista, niin siitä tyttölapsista tuli sotapäälikön vaimon palvelijaksi, niin pieni tyttö sanoi emännälleen: 'Jospa herrani menisi Samariassa asuvan profeetan luo! Tämä voisi vapauttaa hänet spitaalista". Siten Naeman sai tietää ja meni kertomaan herralleen, mitä Israelin maasta tuotu tyttö oli sanonut.

Naeman tuli hevosineen ja vaunuineen sinne ja seisahtui Elisan talon oven eteen. Elisa lähetti hänen luokseen sananviejän ja käski sanomaan; 'Mene ja peseydy seitsemän kertaa Jordanissa niin ruumiisi paranee entiselleen, ja sinä puhdistut'.

Naeman kuuli sananviejän viestin ja loukkasi, lähti pois suuttuneena ja sanoi; 'Minä ajattelin hänen edes tulevan luokseni, seisovan ja huutavan Herran Jumalan nimeä, heiluttavan kättään sairaan paikan yllä ja näin poistavan spitaalin. Eivätkö Damaskoksen virrat Abana ja Parpar ole parempia kuin kaikki Israelin vedet? Enkö voisi yhtä hyvin peseytyä niissä tullakseni puhtaaksi.'

Israelin vedet olivat kuulemma siihen aikaan likaisia, kuin Damaskoksen virrat. Yhden uskonveljen mukaan ei kukaan viitsi astua likaiseen veteen, eikä edes varpaalla liikkuvan siinä vedessä. Naemas näki Jordanin veden likaiseksi ja lähti raivoissaan tiehensä, mutta Naemanin palvelijat menivät hänen perilleen ja saivat hänet kiinni. He sanoivat hänelle; 'Isäni, jos profeetta olisi käkenyt sinun tehdä jotakin suurenmoista, etkö tekisi sitä? Saati sitten nyt, kun hän sanoi sinulle vain: 'Peseydy ja puhdistu!'.

Naeman meni itseensä ja kääntyi ja uppoutui Jordanin veteen seitsemän kertaa Jumalan miehen sanan mukaan. Siten hän puhdistui ja hänen lihansa tuli entiselleen, pienen pojan lihan kaltaiseksi (2Kun. 5:1-14).

Se sama pätee Raamatun lukemiseen. Aluksi varmaan me katsomme Raamattua inhoten ja ajattelemme, että Raamatun lukeminen tuntuu inhottavan lihan puolelta. Mutta Raamatun mukaan me puhdistumme ajatuksiltamme ja sydämeltämme vain Sanan kautta, kunhan me nöyrrymme lukemaan Raamattua ja pidämme Jumalan Sanana, niin me puhdistumme Sanan kautta. Sana puhdistaa ylpeitä ajatuksia ja ylpeyden hengen sydämestä. Aluksi sotapäällikkö oli ylpeä, mutta lopulta nöyrtyi, niin puhdisti itsekin. Vain nöyrtyessään Jumala antaa ymmärryksen kaikkeen. Kun me nöyrrymme lukemaan Raamattua, kunhan pidämme Jumalan Sanana, niin Sana avautuu meille nöyrtyessämme.

Joh. 15:3 Te olette jo puhtaat sen sanan kautta, jonka olen teille puhunut. RK

2Tim. 2:7 Tarkkaa, mitä sanon! Herra antaa sinulle ymmärrystä kaikkeen. RK

Miksi täytyy nöyrtyä?

Koska Raamatun mukaan Jumala antaa vain armoa nöyrille.


Mitä armo on?

Koska armo on kaikkinaiseksi viisaudeksi ja ymmärrykseksi. Kun ensin nöyrtyy terveellä tavalla Sanaa kohtaan, se saa armon kaikkinaiseksi viisaudeksi ja ymmärrykseksi Sanaa kohtaan, mitä Sanan opetus tarkoittaa.


Mooseksen jäljelle jäänyt kansa

Mooseksen jäljelle jäänyt kansa selvisi kaikki vaikea ajat läpi ja lopulta pääsi luvattuun maahan. Miten se kansa onnistui selviämään kaiken läpi? Koska Jumala teki tiettäväksi sille kansalle, että ihminen elää jokaisesta sanasta, joka tulee Herran suusta, niin siksi se kansa nöyrtyi kokoajan Jumalan Sanaa kohtaan niinkuin nöyrät lampaat paimenta kohtaan.

Jaak. 4:6 Mutta vielä suurempi on armo, jonka hän antaa. Siksi Raamattu sanoo: "Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon." RK

Ef. 1:8 Tätä armoa hän on ylenpalttisesti antanut meille kaikkinaiseksi viisaudeksi ja ymmärrykseksi,

5Moos. 8:3 Hän nöyryytti sinua ja antoi sinun nähdä nälkää. Hän antoi sinulle syötäväksi mannaa, jota et tuntenut eivätkä isäsikään tunteneet. Näin hän teki sinulle tiettäväksi, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan hän elää jokaisesta sanasta, joka lähtee Herran suusta. RK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti